Latex spuiten

Zijn uw muren en plafonds hoognodig toe aan een nieuwe verflaag of gaat u verhuizen en wilt u wanden en plafonds vooraf voorzien van latex? Met latex spuiten zien je muren en plafonds er snel weer strak en nieuw uit. Latex spuiten is namelijk een snelle manier om verf aan te brengen.

Wat is latex spuiten?

Ben je van plan om een schildersbedrijf een groot oppervlak te laten schilderen? Dan is het qua kosten interessant om voor latex spuiten te kiezen. Zoals de naam al zegt, spuiten wij met deze techniek verf op je muren of plafonds in plaats van gebruik te maken van rollers of kwasten. Het spuiten gebeurt met een airless latex verfspuit.

Het verschil tussen latexverf en muurverf

Latexverf werd vroeger gemaakt met latex sappen uit de rubberboom. De technieken om verf te maken zijn door de jaren heen echter enorm op vooruit gegaan en is de kwaliteit van de oude latexverf tegenwoordig goed na te maken.

Latex is tegenwoordig dus niet meer nodig en een verschil tussen reguliere muurverf en latexverf is er dus niet meer. Waarom wordt de naam latex dan nog wel veel gebruikt? Dit komt voornamelijk doordat de term ‘latex’ nog altijd in verband wordt gebracht met hoge kwaliteit.

Wat zijn de voordelen van latex spuiten?

Latex spuiten heeft vele voordelen ten opzichte van latex rollen. Vooral als het gaat om grote oppervlakken heb je baat bij spuiten. Lees hier alle voordelen van latex spuiten.

Egale afwerking

Het latex spuiten gebeurt onder hoge druk, waardoor je geen strepen op de muur of het plafond krijgt. Zo heb je altijd een strak, egaal resultaat. Bij het sauzen van de muren zie je vaker oneffenheden of strepen bij een bepaalde lichtinval. Hier heb je bij het latex spuiten geen last van.

Snel en effectief

Latex spuiten gaat snel, waardoor we veel vierkante meters in korte tijd kunnen schilderen. Daarnaast droogt de latex snel, waardoor een eventuele tweede laag ook binnen korte tijd is aangebracht. Zo heb je maar kort last van een afgeplakte ruimte en zijn wij vaak met 1 dag alweer weg.

Relatief goedkoop

Voor het laten sauzen van muren betaal je gemiddeld € 10 tot € 18 per m2. Deze kosten liggen hoger dan die van latex spuiten, dat al mogelijk is van gemiddeld € 8 tot € 14 per m2. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het afplakken bij latex spuiten meer tijd inneemt, dit kunt u met inbreng van uw eigen bijdrage deels of geheel terug verdienen, hierbij kunt u dan weer gebruik maken van onze standaard afplakset.
Hier leest u alles over ons APC concept.

Wat zijn de nadelen van latex spuiten?

Redenen om latex te laten spuiten zijn er dus in overvloed. Als je kiest voor spuiten in plaats van sauzen zijn er echter ook een aantal nadelen, waar je rekening mee moet houden.

Spuitnevel

Bij het spuiten van verf komt spuitnevel vrij. Deze kleine verfdeeltjes dwarrelen door de lucht en dalen vervolgens neer op alle oppervlakken binnen de ruimte. Dit is ook de reden waarom bij latex spuiten de ruimte goed afgedekt moet zijn.

Vergt voorbereiding

En dat goed afdekken is direct het grootste nadeel: bij latex spuiten komt  afplakwerk en voorbereiding kijken. Je wilt natuurlijk niet dat jouw meubels, vensters of vloeren onder de spuitnevel komen te zitten. Het is daarom van groot belang dat de ruimte zorgvuldig afgeplakt en afgedekt is, en daar gaat tijd in zitten.

Wil je een ruimte laten schilderen met veel kozijnen of andere onderbrekingen, of wil je verschillende muren in verschillende kleuren verven? Dan bespaart de gebruikelijke verfroller of kwast je veel tijd, ook dit is in combinatie met latex spuiten een goede optie.

Voor welke oppervlakken is latex geschikt?

Latex spuiten is mogelijk op bijna alle oppervlakken. Denk bijvoorbeeld aan steen, een gestucte muur, gipsplaten, een granol muur of spachtelputz. Zelfs deuren spuiten is mogelijk. Het mooiste resultaat ontstaat bij nieuw en glad stucwerk. Doordat het spuiten geen structuur geeft, ontstaat er een super glad en strak eindresultaat. Als je latex spuit op een ondergrond die niet zo strak is, blijft de structuur eronder zichtbaar.

Kan je latex spuitwerk bijwerken of repareren?

De eerste buts, kras of zwarte veeg op een nieuw gestucte en latex gespoten wand, die doet vaak het meest zeer. Het liefst wilt u die direct weer hersteld hebben, maar kan dat? Eerlijk gezegd: met gespoten latex is dat lastiger dan op wanden die met de roller zijn gedaan. Dit heeft met de structuur van het latex spuitwerk te maken, of beter gezegd: het gebrek aan structuur. Een roller kan nooit die structuurloze look benaderen. En bij spuiten is ook geen optie, omdat er een waas of een glimmende vlek zichtbaar zal blijven.

Lakroller en latex spuiten

De lakroller is zelfs de beste oplossing voor het uitvoeren van kleine reparaties van het latex spuiten. De structuur van een lakroller komt het dichtst bij de structuur van latex spuiten. Desondanks zult u, zelfs als u exact dezelfde muurverf gebruikt, bij bepaalde lichtinval de plek altijd een beetje kunnen zien.

Schuiven naar boven